Цената на гасот падна под 1.800 долари

16

Цените на гасот во Европа паднаа под 1.800 долари за илјада кубни метри првпат од 25 јули, покажуваат денешните податоци на лондонската берза „ICE“, пишува Новости.

Цените на размената на гасот во Европа на 15 септември надминаа 2.500  долари за илјада кубни метри.

Да потсетиме, земјите од ЕУ претходно ја презедоа обврската дека за зимската сезона 2022/2023 година ќе обезбедат најмалку 80 проценти од капацитетот за складирање и 90 проценти за сите идни зимски сезони.