Цената на гасот падна под илјада долари за илјада кубни метри

61

Цената на гасот во Европа за време на тргувањето со акции  повторно падна под илјада долари за илјада кубни метри, покажуваат податоците на лондонската берза ICE.

Цената падна на 984 долари за илјада кубни метри, или 83,9 евра за мегават-час. Вкупниот пад на цената на гасот од почетокот на денешното тргување изнесува околу 1%.

На 21 декември минатата година, берзанската цена на гасот во Европа за прв пат во историјата надмина 2.000 долари за илјада кубни метри. Ова беше објаснето со претстојното студено време и ниските резерви во подземните складишта за гас во Европа. Но, во следните денови, цената се коригира во позадината на затоплувањето, зголемувањето на уделот на ветерните електрани во производството на електрична енергија и веста дека бројот на танкери што транспортираат течен природен гас од САД во Европа се зголеми за една третина.