Цената на гасот повторно е над 1.000 долари

30

Цената на фјучерсите на гасот во Европа, откако во понеделникот падна под 800 долари за илјада кубни метри, повторно надминува 1.000 долари, покажуваат податоците на лондонската берза ICE.

Цената на следните февруарски фјучерси на платформата на отворањето на тргувањето беше 1.028,2 долари, локалниот минимум беше 996,7 долари. Во 8,18 часот по средноевропско време, фјучерсите се тргуваа за околу 1.000 долари, што е за 7,5 отсто повеќе од проценетата цена од речиси 940 долари претходниот ден.

Котите паднаа под границата од 800 долари на 31 декември за прв пат од 10 ноември.

Европскиот пазар на гас значително флуктуираше во последните месеци: на почетокот на август хартиите од вредност за испораки на гориво се тргуваа по 515 долари, додека до крајот на септември тие се зголемија повеќе од двојно, а потоа на 6 октомври берзата забележа историски максимум од 1.937 долари за илјада кубни метри. Следеше пад – цените паднаа за речиси половина, на под илјада долари.

Експертите го објаснуваат зголемувањето на цената на гасот со ниското ниво на складирање на гас, ограничената понуда на главните добавувачи и големата побарувачка за природен течен природен гас во Азија.

Но, од 12 ноември повторно почна ненадејниот раст. За пет трговски дена, проценетата цена скокна за 25 отсто и надмина 1.120 долари на 18 ноември. Причина за новиот скок беше веста за суспендирање на сертификацијата на компанијата „Норд стрим 2 АГ“ како независен оператор на гасоводот „Северен тек 2“.

Од крајот на декември, цената на гасот корективно паѓа откако на 21 декември достигна историски максимум од 2.190,4 долари. Покрај корекцијата, падот на цените може да се поврзе и со дополнителни испораки на течен гас во Европа од САД и зголемување на производството на електрична енергија во европските ветерни електрани.