Цената на гасот повторно над 1.080 долари

16

Цената на гасот во Европа при денешното тргување повторно се искачи над 1.080 долари за 1.000 кубни метри, покажуваат податоците на лондонската берза ICE.

Цената на фјучерси на гас за испораки во декември беше договорена во холандскиот центар ТТФ на ниво од 1.082 долари за 1.000 кубни метри, што е 93 евра за мегават час по актуелниот курс на еврото во однос на доларот.

Вкупниот пораст на цената на гасот на Стариот континент, во однос на затворањето на тргувањето во вторник, изнесува 2,0 отсто.