Цената на гасот за првпат во историјата надмина 1.000 долари за 1.000 кубни метри

23

Денес, за прв пат во историјата, цената на гасот во Европа ја надмина границата од 1.000 долари за 1.000 кубни метри.Цената за испораките во октомври во центарот ТТФ во Холандија достигна 1.031,3 долари.

Цената на гасот денес веќе се зголеми за 11 проценти.

Експертите претходно рекоа дека цената на овој извор на енергија може да достигне 1.000 долари за 1.000 кубни метри под одредени услови.