Цената на маслиновото масло достигна максимум

17

Поради лошите временски услови кои не беа погодни за одгледување маслинки, цената на маслиновото масло на светскиот пазар достигна историски максимум.

Екстремните горештини, пожарите и сушите го намалија родот на маслинката оваа година и предизвикаа голем недостиг. Поради оваа причина, во мај цената на маслиновото масло на светскиот пазар достигна нов рекорд од 6.000 долари за метрички тон, што е негова највисока вредност во последните 26 години. Потоа се зголеми за уште 32% и сега се продава за 9.000 долари за метрички тон, што е рекорд на сите времиња.

Шпанија, најголемиот извозник на маслиново масло на пазарот, произведе само половина од своето редовно производство на маслиново масло оваа година. Целиот Медитеран беше зафатен од екстремни температури и суши, па вториот светски производител на ова растително масло, Италија, забележа многу лоши резултати.

Поради сето горенаведено, маслиновото масло ќе биде многу скапо оваа и следната година. Во продавниците низ ЕУ цената веќе поскапе за 75%.