Цената на нафтата „брент“ падна под 80 долари за барел

24

Цената на нафтата во Лондон падна под 80 долари за барел за прв пат од почетокот на февруари, по колапсот на банка во Силиконската долина која внесе дополнителни турбуленции на енергетските пазари.

Блумберг објави дека американските власти брзаат да ја зајакнат довербата во банкарскиот систем и да спречат кризата да се прелее на други банки, додека Голдман Сакс се откажа од повикот за зголемување на каматните стапки од страна на Федералните резерви следната недела поради сегашните турбуленции.

„Ризикот од рецесија во САД се зголеми поради овие случувања“, рече Оле Хансен, шеф на стоковната стратегија во Сако банка.

Многу пазарни аналитичари сè уште се оптимисти за долгорочните изгледи, при што саудиската нафтена компанија Aramco прогнозира дека потрошувачката најверојатно ќе достигне рекордни 102 милиони барели дневно до крајот на 2023 година.

Трговците вложуваат големи пари во осигурувањето, со минимални опции за профит, бидејќи колапсот на SVB доведе многумина да се заштитат од ризикот од пад на цената на нафтата.

Месечните извештаи на Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и Меѓународната агенција за енергија, кои треба да бидат објавени оваа недела, ќе дадат повеќе индикации за изгледите за понудата и побарувачката на нафта.