Цената на нафтата може да достигне 100 долари за барел до крајот на годината

24

Цените на нафтата би можеле да се движат меѓу 90 и 100 долари за барел во втората половина од оваа година, бидејќи глобалната побарувачка достигнува рекордни нивоа во услови на намалена понуда, изјави Расел Харди, извршен директор на Vitol, најголемиот независен светски трговец со нафта во светот.

Харди истакнува дека глобалната побарувачка за нафта ќе се зголеми за 2,2 милиони барели дневно во 2023 година во однос на 2022 година и ќе достигне рекордно ниво, поттикната од скокот на побарувачката за дизел, нафта и течен гас, пренесува Biznis.rs.

„Реално, нема многу простор на страната на понудата, така што потенцијалот за раст е дефинитивно таму“, рече Харди.

Високата побарувачка за нафта се очекува да се појави на крајот на оваа деценија поради брзата декарбонизација. Сепак, ќе бидат потребни инвестиции во снабдувањето со нафта.

Главниот американски производител на нафта од шкрилци Pioneer Natural Resources исто така предвидува дека цената на оваа енергија ќе достигне 100 долари за барел до крајот на годината, пишува Bloomberg.

Од друга страна, JP Morgan не очекува дека цената на нафтата Brent ќе достигне 100 долари за барел во 2023 година, освен ако некој голем геополитички настан повторно не ги потресе пазарите.

Руското производство на сурова нафта се очекува да закрепне до јуни, додека високите нивоа на цените би ги спречиле САД да ги надополнат стратешките нафтени резерви.

Goldman Sachs очекува Брент да достигне вредност од 100 долари за барел оваа година, но не до декември, во споредба со претходните очекувања дека нафтата ќе чини 100 долари во средината на 2023 година.

Фото: Pixabay