Цената на нафтата падна

15

На валутните пазари се зголеми вредноста на доларот во однос на кошничката на валути.

Индексот на доларот, кој ја покажува вредноста на американскиот долар во однос на другите шест најважни светски валути, утринава се движи околу 104,19 поени, додека вчера во ова време изнесуваше 104,00 поени.

Истовремено, курсот на доларот во однос на јапонската валута порасна од вчерашните 148,55 на 149,40 јени.

Американската валута зајакна во однос на европската, па цената на еврото се лизна на 1,0770 долари, додека вчера во ова време беше 1,0780 долари.

Цените на нафтата, пак, загубија дел од вчерашните добивки. Цената на барелот на лондонскиот пазар утрово се намали за 0,21 отсто, на 81,45 долари, додека на американскиот пазар цената на барелот се намали за 0,10 отсто, на 76,15 долари.