Цената на златото се приближува на најниско ниво во последните две години

13

Цената на златото е блиску до двегодишното ниско ниво, бидејќи инвеститорите проценуваат за колку базични поени Федералните резерви ќе ги зголеми каматните стапки, што би можело да изврши нов притисок врз благородниот метал.

Златото, кое се движеше над 1.700 долари за унца во првата половина на септември, падна под таа ознака минатата недела. Иако цената се стабилизираше оттогаш, потегот на ФЕД во средата да ги зголеми стапките за дури 100 базични поени за борба против инфлацијата може да поттикне нов пад на благородниот метал без камата.

Сепак, златото „покажува издржливост“ наспроти одлуката на ФЕД за каматните стапки, изјави извршниот директор на Yamana Gold, Питер Мароне, во интервју за ТВ Блумберг. Тој забележува дека азиските купувачи им помагаат на цените, вклучително и силна поддршка од земји како Индија, како и Кина, каде што купувањето златен накит е ограничено поради појавата на Ковид.

Вкупниот увоз на немонетарно злато во Кина минатиот месец скокна на 182 тони, што е највисока количина од јуни 2018 година, од 176 тони во јули, покажуваат податоците на царинската управа на земјата.

Долгорочните, ентузијасти за злато на годишниот форум за злато во Денвер оваа недела се нахакан. Цените ќе достигнат 1.806,10 долари за унца до крајот на годината, според просечната проценка на 10 учесници на најголемиот годишен собир во индустријата.