Цената повторно скока: Какаото станува луксуз

90

Гана ќе ја зголеми загарантираната откупна цена на какао во сезоната 2024/2025 за речиси 45 отсто, велат два извори, со цел да им се помогне на лозарите и да се спречи шверцот на скапоцената суровина за чоколадо. Според изворите, Одборот за цени на какаото во Гана одредил цена од 48.000 цеди по тон или 3.000 цеди за 64 килограми какао за сезоната 2024/2025. кој обично започнува во средината на септември. Тоа значи дека требало да се зголеми за речиси 45 проценти.

Одлуката ќе биде испратена до Владата, забележува изворот, која најверојатно ќе ја прифати, според проценките од друг извор. Откупната цена не може да надмине 48.000 цеди по тон за да не дојде до загуба на Cocobod Board of Trade, објаснува тој. Веќе во април, вториот производител на какао во светот ја зголеми откупната цена за остатокот од сезоната 2023/2024. за повеќе од 58 отсто, до 33.120 цеди (2.123,08 долари) по метрички тон, или 2.070 цеди по пакување од 64 килограми.

Тие одговараат на цените
Со покачувањето на цената во средината на сезоната, Гана го следеше примерот на соседниот Брегот на Слоновата Коска, најголемиот производител на какао во светот, што им е доделен на одгледувачите за родот во средината на сезоната 2023/2024. одлучи да плати 1.500 франци (2,55 долари) за килограм, во споредба со 1.000 франци во сезоната 2022/2023.

Гана и Брегот на Слоновата Коска ги усогласуваат цените на какаото за да им помогнат на земјоделците и да го заштитат одгледувањето. Одборот на Кокобод во Гана одлучи да го помести почетокот на сезоната на 1 септември за да го спречи шверцот на какао поради ниските цени и одложените исплати на фармерите. Двата извори тврдат дека се откажале од тој план.

Гана и Брегот на Слоновата Коска произведуваат повеќе од 60 отсто од зрната какао во светот
Здружението го намали и целното производство на 650 илјади тони, забележува Ројтерс. Какаото поскапе од почетокот на годината поради болести и неповолните временски услови во два водечки светски производители, па побарувачката и оваа година ја надмина понудата. Гана и Брегот на Слоновата Коска произведуваат повеќе од 60 отсто од зрната какао во светот.

Минатиот четврток, Меѓународната организација за какао ја зголеми проценката за дефицитот на понудата во сезоната 2023/2024. за 5,2 отсто, на 462.000 тони, истакнувајќи дека пазарот се движи кон најнискиот сооднос на залихи и потрошувачка во последните 45 години.