Цените на гасот не биле на ова ниво од 2021 година: Што се случува на пазарот?

20

Цените на природниот гас во ЕУ паднаа на нивоа што не се забележани од септември 2021 година, според податоците на Лондонската интерконтинентална берза (ICE).

Цената на фјучерсите на гас за испорака во февруари во центарот TTF во Холандија падна за повеќе од 11% во понеделникот, на 645 долари за илјада кубни метри, или 57,6 евра (62,3 долари) за мегават-час во домаќинството, пренесе RT.

Цените на гасот паѓаат во услови на невообичаено топло време во Европа, што значително ја намали побарувачката за греење и ја намали загриженоста за нивото на складирање на енергијата.

Продавниците во моментов се исполнети до рекордни нивоа за овој временски период, на нешто помалку од 82%.

Според здружението Gas Infrastructure Europe (GIE), повлекувањето на гас од складиштето на ЕУ на 14 јануари изнесувало 253 милиони кубни метри, што е најниско од 2012 година. Исто така, уделот на производството на ветер во снабдувањето со електрична енергија во ЕУ останува многу високо од почетокот на месецот.

На 15 јануари беше постигнат историски максимум од 35,4%.

Цените на европскиот гас надминаа 345 евра за мегават-час на својот врв во август минатата година, главно поради загриженоста за снабдувањето на овој извор на енергија од Русија, поради санкциите и техничките недостатоци.

Потсетуваме дека за да се избегнат скокови на цените во иднина, земјите од ЕУ минатиот месец воведоа вонредна граница на големопродажната цена на гасот од 180 евра за мегават-час. Ограничувањето ќе стапи на сила на 15 февруари.