Цените на гасот во Европа дополнително ќе паднат

44

Голдман Сакс предвидува дека европските цени на природниот гас ќе паднат за околу 30% во наредните месеци бидејќи нациите ќе добијат привремена предност во прашањата за снабдување.
Холандскиот Title Transfer Facility (TTF) е главниот европски репер за цените на природниот гас. Во вторникот се тргуваше околу 120 евра за мегават час. Но, Голдман Сакс очекува тој репер да падне на 85 евра за мегават час во првиот квартал од 2023 година, според истражувачката белешка објавена минатата недела.

Ова би означило значителна промена од нивоата забележани во август. Во тоа време, руската неиспровоцирана инвазија на Украина и последователните притисоци врз енергетскиот микс во Европа ги доведоа цените на историски бројки – над 340 евра за мегават час.

Неодамнешното заладување на цените на гасот произлезе од неколку фактори: европското складиште за гас е во основа полно за оваа зимска сезона; температурите оваа есен беа поблаги од очекуваното, што го одложи почетокот на периодот на интензивна употреба; а има и прекумерна понуда на течен природен гас (LNG).

Неодамнешните извештаи покажаа дека околу 60 бродови чекаат да истоварат товар на ЛНГ во Европа. Некои од овие пратки се купени во текот на летото и само што пристигнуваат додека складот ​​се полни. Навистина, најновите податоци собрани од индустриската групација Gas Infrastructure Europe покажуваат дека нивото на складирање во Европа е 94%.

И покрај оптимизмот за пониски цени на бензинот на краток рок, што би можело донекаде да ја олесни кризата со трошоците за живот, постои голем притисок врз европските лидери да обезбедат снабдување на среден рок.

„Нашиот тим за стоки предвидува дополнителен пад до 85 евра во првиот квартал пред остриот пораст следното лето, бидејќи нивоата на складиштето се обновуваат“, велат аналитичарите на Goldman Sachs во истражувачката белешка. Нивните прогнози укажуваат на пораст на цените на нешто под 250 евра за мегават час до крајот на јули.

Цените на природниот гас се очекува да пораснат по првите три месеци од 2023 година поради повеќе фактори.

Фатих Бирол, извршен директор на Меѓународната агенција за енергија, во петокот изјави  дека само многу мала количина на нов ЛНГ ќе се појави на пазарот следната година. „Ако кинеската економија закрепне, следната година увозот на ЛНГ од Кина може да се зголеми заедно со Европа“, рече тој.