Цените на германското производство растат со најбрзо темпо од 1975 година

55

Германските производители ги зголемија своите цени во јули со најостро темпо во последните 46 години. Цените на производителите на комерцијални производи се зголемија за 10,4% во споредба со истиот месец минатата година, објави во петокот Федералниот завод за статистика.

Последен пат беше забележано толку големо зголемување во јануари 1975 година, кога цените нагло пораснаа во врска со првата нафтена криза.

Економистите анкетирани од Ројтерс очекуваа зголемување од 9,2% откако стапката на раст достигна 8,5% во јуни. Покрај енергијата, поскапуваат и основните производи како дрвото и челикот.

Од алуминиум до целулозно руно: тешкотиите во снабдувањето со материјали и повисоките трошоци за нарачки сега се товар за повеќето компании. Како резултат на тоа, 88 проценти се борат со повисоките откупни цени, се вели во истражувањето на германската стопанска и индустриска комора (ДИХК), спроведено на речиси 3.000 компании. Резултат: две третини од испитаниците се принудени да ги пренесат зголемените трошоци на своите клиенти.

Цените на енергијата се зголемуваат во просек за 20,4 проценти. Причината – првенствено еднократен ефект поради остриот пад на цените во пролетта 2020 година поради пандемијата. Германската цена на CO2 за горива како што се минерални нафтени производи и природен гас, која исто така беше воведена во некои случаи во јануари, исто имаше влијание.

Меѓу производите се поскапи за 15,6 проценти. Исеченото зимзелено дрво чини 111% повеќе отколку во јули 2020 година. Секундарните метални суровини од железо, челик и алуминиумски отпадоци (+ 100%), но и армираниот челикот во прачки (+ 82%) чинат значително повеќе. За леано железо, челик и феролегури зголемувањето е 52,3%.

Цените на производителите се сметаат за водечки показател за инфлацијата. Во статистичките податоци, цените се дадени пред производите дополнително да се преработат или пуштат во промет. Економистите ги користат податоците за да добијат рана индикација за развојот на потрошувачките цени.

Со 3,8 проценти, инфлацијата во Германија е на највисоко ниво од 1993 година, а економистите велат дека може да се искачи на пет проценти.