Цените на хотелите во Париз се зголемени за 300% пред Олимпијадата следната година

32

Цените на хотелите во Париз за време на Олимпијадата во 2024 година веќе се зголемија за повеќе од три и пол пати од вообичаените летни стапки, помалку од една година пред игрите.

Така, оние што планираат да ги гледаат Олимписките игри во живо може да очекуваат да платат околу 685 долари (околу 650 евра) за ноќ за хотел со три ѕвезди, во споредба со околу 178 долари (околу 170 евра) за типичен јулски престој, според податоците на Google. Цените за хотелите со четири ѕвезди достигнуваат околу 953 долари (околу 910 евра) за време на Олимпијадата, во споредба со вообичаените 266 долари (околу 250 евра).

Градот очекува повеќе од 11 милиони посетители за време на Олимпијадата, од кои 3,3 милиони патуваат надвор од Париз и ќе им треба сместување.

За тие пристигнувања, околу 280.000 соби се достапни дневно низ парискиот регион, рече портпаролката на париската туристичка канцеларија, според Блумберг.

Веќе 45% од собите во Париз се резервирани за време на Игрите, според туристичката истражувачка компанија МКГ. Обично само 3% од собите се резервираат една година однапред.

Некои хотели може да резервираат и некои од нивните соби, надевајќи се дека ќе ги препродадат по повисока цена пред да започнат игрите.

Цената е слична на Airbnb. Просечната дневна цена, преку оваа локација за изнајмување, е 536 долари (околу 510 евра) пред надоместоците за чистење, што е речиси три пати повеќе од стапката од 195 долари (околу 185 евра) за истиот период минатото лето.