Цените на храната во февруари на најниско ниво од септември 2021 година

19

Цените на храната во светот паднаа на најниско ниво од септември 2021 година, бидејќи поевтинувањето на растителни масла, млеко и млечни производи беа посилни од цената на шеќерот, објави ФАО.
Индексот на корпи FAO-V на основните прехранбени производи падна во февруари за 0,6 проценти во однос на јануари, во просек 129,8 поени, најниско ниво од септември 2021 година.

Растителните масла се поевтини во февруари за 3,2 проценти во однос на јануари, а млечните и млечните производи за 2,7 проценти, пресмета Агенцијата за храна и земјоделство на ООН.

Шеќерот, пак, тој се искачи за 6,9 проценти, а цените го достигнаа своето највисоко ниво за шест години, главно како резултат на намалената понуда од Индија.

Житарките паднаа малку, за 0,1 процент во однос на јануари, како одраз на силен пад на цените на оризот, што го засени мал раст на цените на пченицата.

Цените на месото беа задржани на јануарско ниво.