Цените на нафтата на највисоко ниво во последните девет месеци

35

Пазарот на нафта во последните недели ги задева централните банки – повисоките цени на нафтата дополнително ќе ја поттикнат инфлацијата.
Цената на Брент во последната недела порасна за пет отсто, исто колку и цената на американската лесна нафта WTI, која повторно достигна 85 долари за прв пат од ноември, по податоците за обновениот пад на залихите на сурова нафта во САД беа објавени.
Покрај тоа, растат очекувањата дека Саудиска Арабија ќе го продолжи ветувањето за намалување на производството за 1 милион барели дневно во октомври.