Цените на нафтата паѓаат – барелот под 80 долари

36

Цените на нафтата се стабилизираа над 78 долари во четвртокот, поттикнати од затворањето на клучниот гасовод во САД.

На лондонскиот пазар цената на барелот  е 78,81 долари, додека на американскиот пазар е 73,79 долари, се наведува на сајтот OilPrice.

Нестабилноста на пазарите предизвика стравувања дека ширењето на корона вирусот во Кина ќе ја забави побарувачката, а ги загрижија и предупредувањата на шефицата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева (Георгиева) дека оваа година ќе биде потешко од минатата поради забавувањето на економиите во САД, Кина и Европа, пренесува агенцијата Мина.

Трговците прочитаа навестување за слабеење на кинеската побарувачка во одлуката на Пекинг да ги зголеми квотите за извоз на деривати, плашејќи се од последиците од ненадејното ширење на короната по ублажувањето на строгите мерки за контрола на инфекцијата.

Загриженоста се зголеми уште повеќе откако истражувањето на S&P Global покажа дека активноста во американската индустрија повторно се намалила во декември.

Надолниот тренд на цените беше запрен со информациите објавени од Colonial Pipeline, операторот на главниот нафтовод во САД, за затворање на еден гасовод поради непланирани работи за одржување. Гасоводот треба повторно да работи со полн капацитет од 7 јануари.