Цените на нафтата пораснаа

23

Цените на нафтата пораснаа на меѓународните пазари во петокот, но беа на пат за трет по ред неделен пад, бидејќи пазарите паднаа поради стравувањата од слабеење на американската економија и забавување на кинеската побарувачка. Цената на барел сурова нафта на лондонскиот пазар порасна за 1,88 долари на 74,38 долари во однос на претходното затворање.

На американскиот пазар барелот се тргуваше за 1,89 долари повисоко, по 70,45 долари, по четири последователни дена пад, така што договорите се на нивоа невидени од крајот на 2021 година. Цената во Лондон е на пат да ја заврши неделата со минус од околу 6,5 отсто, а на американскиот пазар со 8 отсто, иако и двата пазари се движат кон највисок дневен процентуален раст за еден месец.

Утрово брент се ѕргува по цена од 75,30 долари за барел, а ВТИ за 71,34 долари за барел.

Страв од банкарска криза во САД
„Наместо фундаменталните работи, лудилото за продажба беше поттикнато минатата недела од загриженоста за побарувачката поради ризиците од рецесија и тензиите во американскиот банкарски сектор“, рече аналитичарот на пазарот на нафта PVM, Стивен Бренок.

„Последицата е голема дивергенција меѓу рамнотежата на пазарите на нафта и цените на нафтата“, додаде тој. Аналитичарите на Комерцбанк исто така веруваат дека загриженоста за побарувачката е преголема и очекуваат нагорна корекција на цената во следната недела. Слабоста на доларот во однос на другите валути оваа недела помогна да се поддржи нафтата, што ја направи поевтина за имателите на други валути.

Стравувањата од банкарска криза во САД продолжија откако PacWest Bancorp ги објави плановите за истражување на стратешките опции. Во Кина, фабричката активност неочекувано се намали во април поради падот на нарачките, а расфрланата домашна побарувачка влијаеше врз производствениот сектор.