Цените на нафтата пораснаа

177

Цените на нафтата пораснаа на меѓународните пазари поради прекините во снабдувањето и олеснувањето на ограничувањата поради Ковид во Кина, најголемиот увозник на сурова нафта во светот. Цената на барелот порасна на 79,55 долари на пладневното тргување на лондонскиот пазар во однос на претходното затворање. И барелот на американскиот пазар зајакна на 74,53 долари.

Цената падна на 70,25 долари во САД во понеделникот, многу блиску до нивото од 70 долари на кое американскиот претседател Џо Бајден имаше намера да ги обнови американските резерви на нафта. Тоа ги поддржа цените во вторникот, со дополнителна поддршка по олеснувањето на ограничувањата за „Ковид-19“ во Кина, заканата од пониско руско производство како одговор на ограничувањата на нејзината цена на нафтата и затворањето на гасоводот Кистоун во САД.

Инвестициските банки Банката на Америка и Голдман Сакс објавија во понеделникот дека успешното повторно отворање на економијата во Кина може дополнително да ги поттикне цените на нафтата над нивото од 90 долари за барел.