Цените на нафтата пораснаа поради нарушеното производство во Казахстан и Либија

30

Нафтата се подготвува за трета недела профит, откако пазарот се затегна поради ограничувањата за снабдување од страна на членките на ОПЕК + по проблемите во Казахстан и Либија.

Фјучерсите во Њујорк пораснаа на речиси 80 долари за барел, откако пораснаа за речиси 6 отсто во последните четири сесии. Најголемиот производител на нафта во Казахстан го промени производството на џиновското поле „Тенгиз“ по протестите во земјата, додека либиското производство е, исто така, ограничено. Пазарната структура на нафтата се зајакна во растечка структура, што сигнализира растечко ограничување на понудата.

Оваа недела, алијансата ОПЕК + го потврди планираното зголемување на производството од 400.000 барели дневно во февруари, но групата најверојатно нема да го достигне овој праг, бидејќи некои членки се борат да ги исполнат своите производствени цели. Производството во Либија падна поради немирите во милициите, додека Русија исто така не успеа да го зголеми производството минатиот месец.

„Нафтата порасна во последните недели бидејќи финансиските пазари го отфрлија „омикрон“, со право или погрешно, како привремено пренасочување“, рече Џефри Хали, виш пазарен аналитичар во „Oanda Asia Pacific Pte Ltd.“ „Моментумот се забрза оваа недела, и покрај зголемувањето на производството на ОПЕК + и сега имаме нарушувања во Казахстан и Либија кои придонесуваат за расположението“.

Операторот на казахстанското поле „Тенгиз“ одби да даде дополнителни детали за висината на приспособувањето на производството, но рече дека производните операции продолжуваат. TCO е заедничко вложување управувано од „Chevron Corp.“ кое испумпува околу една третина од нафтата во земјата за квоти на ОПЕК +.

Зимата во Канада и северниот дел на САД, исто така, го наруши протокот на нафта оваа недела. Ова се совпадна со намалувањето на залихите на сурова нафта во САД, кои се намалуваат секоја недела од ноември.