Цените на нафтата повторно паѓаат

46

На светските берзи цените на нафтата паднаа минатата недела по две недели раст, бидејќи растот на западните економии забавува, што може да ја ослаби побарувачката за нафта, а, од друга страна, тоа треба да биде поддржано од закрепнувањето на кинеската економија.

Цената на барелот на лондонскиот пазар минатата недела падна за 1,1 отсто, на 86,66 долари, додека на американскиот пазар барелот падна за 2 отсто, на 79,68 долари. По две недели раст, цените минатата недела паднаа бидејќи трговците се загрижени поради забавувањето на растот на западните економии, особено на американската. И утрово барел Брент се тргува по цен од 86,12 долари, додека WTI за 79,20 долари за барел.
Новите податоци покажаа дека најголемата светска економија продолжува да расте, но американската централна банка ќе продолжи да ги зголемува каматните стапки со цел да ја потисне инфлацијата, што неминовно ќе го забави растот на економијата, а со тоа и побарувачката на нафта.