Цените на нафтата скокнаа на крајот на јануари

9

На глобалните пазари минатата недела цените на нафтата повторно пораснаа, вторпат по ред, бидејќи трговците беа охрабрени од новите стимулативни мерки во Кина и стабилниот раст на американската економија, што треба да ја поддржи побарувачката за „црното злато“. На лондонскиот пазар цената на барелот минатата недела порасна за 6,4 отсто, на 83,55 долари, додека на американскиот пазар цената на барелот порасна за 6,3 отсто, на 78,00 долари.

Скокот на цените на највисоките нивоа за речиси два месеци е благодарение, меѓу другото, и на податоците за посилниот од очекуваниот раст на американската економија во последниот квартал од минатата година – за 3,3 отсто на годишно ниво. Во цела минатата година, бруто домашниот производ (БДП) порасна за 2,5 отсто, иако многу аналитичари предвидуваа рецесија поради агресивното зголемување на каматните стапки од страна на американската централна банка.

На растот влијае кризата на Блискиот исток и нападите на Хутите
Сите најнови податоци укажуваат на стабилен раст на најголемата светска економија, па се поизвесно е дека т.н. „меко слетување“, а не рецесија. А тоа треба да ја поддржи побарувачката за нафта, како и новите стимулативни мерки во кинеската економија, најголемиот светски увозник на „црното злато“.

Кинеската централна банка најави дека на почетокот на февруари ќе ја намали стапката на распределба на задолжителните резерви на банките, што треба да ја поттикне ликвидноста на банкарскиот систем, кредитирањето и економскиот раст.

Цените се поддржани и од продолжувањето на конфликтот на Блискиот Исток меѓу Израел и Хамас. Не се смирува ниту ситуацијата во Црвеното Море. „Досега, воените дејствија на американските и британските сили во Црвеното Море не ги спречија нападите, па трговците веќе ги вметнаа постојаните нарушувања во цените“, објаснува Јеап Џун Ронг од компанијата ИГ.

Фото: Facebook