Цените на нафтата во пад, залихите растат поради послабата побарувачка

21

На глобалните пазари минатата недела цените на нафтата останаа речиси непроменети бидејќи ги поткрепува најавата на Русија за намалување на извозот, додека, од друга страна, се притиснати од забавувањето на растот на светската економија. Цената на барелот на лондонскиот пазар минатата недела се зголеми за 16 центи, на 83,16 долари, додека на американскиот пазар цената на барелот се намали за 2 центи, на 76,32 долари.

Цените беа поткрепени со веста дека во март Русија ќе го намали извозот од западните пристаништа и до 25 отсто, што би го надминало претходно најавеното намалување на производството за 500.000 барели дневно. Од друга страна, цените се под притисок бидејќи растот во најголемите светски економии забавува, имајќи предвид дека централните банки веќе подолго време ги зголемуваат каматните стапки за да ја ограничат инфлацијата.

А забавувањето на економскиот раст доведува до зголемување на залихите. Така, беше објавено дека залихите на сурова нафта во САД минатата недела се зголемија за дури 7,6 милиони барели, на највисоко ниво од мај 2021 година.

Утрово барел Брент се тргува по цена од 82,68 долари, додека американската WTI се тргува по цена од 79,50 долари за барел.

Раст на залихите
Залихите постојано се зголемуваат од средината на декември, што укажува на слабеење на побарувачката. И тој тренд најверојатно ќе продолжи бидејќи е се појасно дека американската централна банка ќе продолжи да ги зголемува каматните стапки, имајќи предвид дека инфлацијата е сè уште висока.

Така, сега се проценува дека ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки уште најмалку два-три пати, до јули до 5,35 отсто, а цената на парите би останала на тие нивоа до следната година. Во поново време, инвеститорите се надеваа дека основната каматна стапка на ФЕД може да остане под нивото од 5 проценти и дека ФЕД ќе започне циклус на намалување на каматните стапки на крајот на годината.

И сето тоа го поддржува растот на курсот на доларот, што исто така негативно влијае на побарувачката на нафта бидејќи ја намалува куповната моќ на купувачите со други валути.