Цените на природниот гас во Европа паднаа за 20 отсто за седум дена

31

Цената на природниот гас за мегават-час во Европа падна за 20 отсто на 113,57 евра во неделата што завршува на 21 октомври, покажуваат најновите податоци на пазарот, јавува Anadolu Agency (AA).
Ноемвриската договорна цена на гасот на ТТФ, виртуелна платформа за тргување со природен гас со седиште во Холандија, беше 141,99 евра за мегават-час во петокот, 14 октомври.

Падот на индустриската и домашната побарувачка за природен гас во Европа придонесе за падот на цените.

Дополнително, мерките што ги преземаа европските земји за намалување на потрошувачката на природен гас и зголемување на стапката на искористеност на складиштата за природен гас придонесоа за намалување на цената.