Цените на златото растат

24

Цените на златото во октомври пораснаа за повеќе од седум отсто (во овој месец таков раст не беше забележан од 1978 година).
Сепак, досега не успеале да се задржат над 2000 долари за унца од 31,1 грам.

Оваа година централните банки (главно кинеските, полските и турските) беа многу активни на куповната страна, купувајќи вкупно 800 тони злато (14 отсто повеќе од лани), од кои 337 тони во третиот квартал, според извештај на Светскиот совет за злато.