Цените на златото се очекува да пораснат во 2023 година: Експертите предвидуваат рекордни вредности за благородниот метал

69

Златото е во пораст во 2023 година и само во првата недела од новата година благородниот метал скокна за 2,36% во однос на американскиот долар.

Во изминатите 65 дена златото скокна за цели 14,55%, додека среброто поскапе уште повеќе – 22,31% во однос на доларот од 3 ноември 2022 година.

Според шефот на стратегијата за метали во MKS Pamp Group, има „прилично зголемена побарувачка за злато што е пренесена од минатата година“.

Аналитичарите очекуваат дека вредноста на златото ќе продолжи да расте во 2023 година. Авторот на Searching Alpha, Бен Ворвик, тврди дека златото ќе има подобри резултати во 2023 година, поради побарувачката од централните банки и „тековните геополитички тензии“.

„Централните банки ширум светот, особено во Кина, Турција и Индија, купуваат злато со рекордно темпо“, објаснува Ворвик. „Овој тренд трае 13 последователни години, но неодамна се забрза.

Земјите ги зголемуваат своите златни резерви во последниве години како начин да ги диверзифицираат своите девизни средства и да ја намалат зависноста од американскиот долар.

Пазарните аналитичари веруваат дека има уште шест фактори кои би можеле дополнително да ја поттикнат цената на златото, вклучително и закрепнување на побарувачката за накит, можен пресврт во политиката на Федералните резерви, ескалација во војната Украина-Русија, послаб американски долар, ограничен снабдување со нови рудници и можност за кинеска инвазија на Тајван.

Откупот на злато од централните банки беше особено значаен за цените во однос на каматите за овој благороден метал во изминатата година. Според аналитичарите цитирани од Фајненшл тајмс, Русија и Кина имаат акумулирано најмногу злато во 2022 година во однос на побарувачката.

Ники Шилс, шеф на стратегија за метали и макро за MKS Pamp Group, за Kitco News изјави дека има зголемена побарувачка за злато, што може да укаже на позитивен тренд на пазарот.