Цените растат, баварскиот премиер порача: Северен тек 2 што поскоро да биде пуштен во употреба

142

Гасоводот „Северен тек 2“ ќе обезбеди сигурна основа за стабилно снабдување со гас за Германија, изјави баварскиот премиер Маркус Зедер во интервју за медиумската групација „Функе“.

Тој потсети дека земјава се откажува од јагленот и нуклеарната енергија поради што поскапуваат струјата и недостигаат ресурси.

– Затоа ни се потребни гасни централи. „Северен тек 2“ би бил сигурна основа за стабилно снабдување со гас на Германија – изјави баварскиот премиер, пренесува весникот „ВАЗ“.

Зборувајќи за растот на цените на енергенсите во светот, Зедер напомена дека е потребна разумна стратегија во однос на снабдувањето со енергија.

– За тоа се препорачува наскоро да се пушти „Северен поток 2“ за да се нормализираат цените на бензинот. Не можеме рамнодушно да гледаме како растат цените пред студената зима – рече тој и додаде дека луѓето очекуваат брзо решавање на проблемот.

Гасоводот „Северен тек 2“ минува од брегот на Русија преку Балтичкото Море до Германија и се состои од два крака со вкупен капацитет од 55 милијарди кубни метри гас годишно. Неговата изградба беше завршена на 10 септември. Во моментов е во тек процесот на сертификација на компанијата „Норд стрим 2 АГ“ како независен гасоводен оператор. Сертификацијата ќе се одвива во две фази: прво германскиот регулатор ќе подготви решение, а потоа ќе го оценува Европската комисија. Целиот процес може да трае неколку месеци. Берлин веќе го добил целиот пакет потребни документи од Москва. Според рускиот претседател Владимир Путин, штом германскиот регулатор ќе ја заврши оваа процедура, „Газпром“ ќе може да ги зголеми испораките во Европа.

Во последните месеци, цените на фјучерсите на гасот во Европа се зголемија повеќе од двојно. Во август цената едвај надмина 500 долари, додека на 6 октомври достигна историски максимум од 1.937 долари за илјада кубни метри, по што пазарот почна да паѓа, но цените останаа високи.

Експертите го објаснуваат зголемувањето на цената на гасот со ниското ниво на складирање на гас, ограничената понуда на главните добавувачи и големата побарувачка за природен течен природен гас во Азија.

Според рускиот претседател, дефицитот на гас на европскиот пазар е резултат на економската политика на Европската комисија. Покрај тоа, осум милијарди кубни метри гориво не беа испорачани во Европа од САД и Блискиот Исток, додека „Газпром“ го зголеми извозот за 11 милијарди кубни метри.