Централната банка на Аргентина им забранува на финансиските институции да нудат крипто

13

Централната банка на Аргентина (BCRA) вчера објави дека финансиските институции не можат да им дозволат на своите клиенти да вршат операции со помош на дигитални средства.

Ова се случи само неколку дена откако две банки соопштија дека отвориле тргување со криптовалути за своите клиенти.

На 2 мај, големата приватна банка Banco Galicia и целосно дигиталната Brubank објавија дека ќе понудат крипто тргување на клиентите преку инвестициски портали на нивните веб-страници. Но, сега централната банка соопшти дека финансиските субјекти во земјата не можат да дозволат ваков вид на услуга бидејќи крипто средствата не се регулирани.

Централната банка на Аргентина ги дефинира дигиталните средства како „дигитални претстави на вредност или права, кои се пренесуваат и складираат по електронски пат користејќи технологија за дистрибуирана книга (DLT) или друга слична технологија“.

„Мерката нарачана од Советот на директори на BCRA има за цел да ги ублажи ризиците поврзани со трансакциите со овие средства што може да се генерираат за потрошувачите на финансиски услуги, како и за финансискиот систем како целина“, се вели во соопштението на централната банка.

Некои Аргентинци гледаат на крипто како начин за полесно штедење на пари бидејќи се справуваат со високата инфлација во земјата, како и со валутни контроли што ги врати актуелниот претседател Алберто Фернандез во 2019 година.

Но, во март, аргентинската влада сигнализираше дека ќе ја обесхрабри употребата на криптовалути како дел од договорот за реструктуирање на долгот од речиси 45 милијарди американски долари со Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).

Во меморандумот од 3 март, владата рече дека ќе преземе чекори за „обесхрабрување на употребата на криптовалути за да се спречи перење пари, неформалност и непосредност“, покрај другите мерки насочени кон зајакнување на финансиската стабилност на земјата.