Централната банка на Куба ќе ги лиценцира давателите на услуги за дигитални средства

10
Централната банка на Куба (CBC) ќе издава лиценци за даватели на услуги за виртуелни средства, соопштија оттаму во вторникот.

Според резолуцијата на шпански објавена во Службениот весник на Куба, лиценцата ќе им биде достапна на поединци – поединечно човечко суштество – или правни лица – организација – и кубански и странски.

Одобрените лиценци ќе важат една година и може да бидат продолжени за втора, „со оглед на експерименталниот и новиот карактер на овој вид на активност“, велат од CBC.

На провајдерите ќе им биде дозволено да работат со виртуелни средства одобрени од CBC, се вели во резолуцијата, без да се наведат дополнителни детали. Во него се појаснува дека „виртуелните средства не вклучуваат фиат валута, хартии од вредност и други финансиски средства широко користени во традиционалните банкарски и финансиски системи, кои се регулирани во други регулативи на Централната банка на Куба“.

Во август, CBC издаде резолуција со која се воспоставуваат правила за регулирање на употребата на виртуелни средства во комерцијалните трансакции и лиценцирање даватели на услуги во секторот.

Оваа претходна резолуција и овозможи на банката да доделува лиценци на „даватели на услуги за виртуелни средства за трансакции поврзани со финансиски, размена и наплата или платежни активности, на и од националната територија“, потсетува CBC во четвртокот.

Во овој момент, CBC одлучи дека владините агенции треба да се воздржуваат од користење на виртуелни средства во трансакциите, освен ако тоа го дозволува.

Оваа резолуција не прецизира како кубанската влада ќе наметне даноци за активностите на виртуелните средства.

Во него се наведува дека CBC ќе ја даде или одбие бараната лиценца „во рок не подолг од деведесет работни дена од денот на приемот на потребната документација“. За издавање лиценца, централната банка прво ќе се консултира со Crypto Assets Group.

Според банката, одлуката ќе стапи на сила 20 дена по нејзиното објавување.

Дополнително, добавувачите нема да можат да го прекинат работењето без претходна дозвола од CBC и ќе мора да водат сметководствена евиденција за нивното работење во согласност со стандардите издадени од Министерството за финансии и цени, врз основа на одобрените кубански стандарди за финансиско известување.

Во однос на казните, CBC појасни дека лицата кои ја прекршуваат одлуката или работат без лиценца ќе бидат кривично гонети според Уредбата 363, која се занимава со административни прекршоци на банкарските, финансиските и валутните регулативи.