Централните банки се подготвуваат да ги зголемат каматните стапки најмногу во последните 15 години

94

Водечките централни банки се очекува да ги зголемат каматните стапки оваа недела на нивните највисоки нивоа од финансиската криза, предизвикувајќи загриженост кај некои инвеститори.

Цените на обврзниците брзо се вратија од почетокот на годината од минатогодишната рекордна распродажба бидејќи пазарите се обложуваат дека растот на каматните стапки ќе се забави, а во случајот на Федералните резерви на САД, дури и обратно. Но, некои инвеститори изразуваат сомнеж.

„Мислам дека е само прашање кога пазарот некако ќе се разбуди со она што е навистина макро опкружувањето, наспроти она што тие се надеваат дека е“, рече Моника Ериксон, шеф на инвестициските кредити во DoubleLine Capital. „Повторно ќе биде тешко за ФЕД да ја намали инфлацијата до магични 2 проценти без да не испрати во рецесија“.

„Кредитните пазари ефективно ги поставуваат цените во исход без рецесија. Но, тоа не е основниот случај на консензус што го предвидуваат повеќето економисти“, рече Морин О’Конор, глобален шеф на висококвалитетен синдикат за долгови во Велс Фарго.

ФЕД, Европската централна банка и Банката на Англија ќе одржат состаноци оваа недела.

Се очекува BoE и ECB да ги зголемат стапките за половина процентен поен на највисокото ниво од есента 2008 година кога Lehman Brothers поднесе барање за банкрот.