Централните банки се подготвуваат за пристигнување на дигиталните пари

35

Дигиталните валути подготвени од големите централни банки најверојатно ќе станат законско средство за плаќање во нивните јурисдикции. Барем ова мислење го делат владините претставници кои ги истражуваат можностите за вакви иницијативи.

Таков развој на настаните е „веројатен“ во еврозоната, коментираше членот на Извршниот одбор на Европската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета за време на конференцијата во Хелсинки.

Во изјавата од истиот настан, гувернерката на руската централна банка Елвира Набиулина се согласи на слична иднина. Сепак, таа ја истакна важноста на „непречениот промет на различни форми на пари“, нарекувајќи го „клуч за довербата на јавноста во овие пари“.

Осигурувањето, дека дигиталните пари ќе бидат законски признати како начин на плаќање, заедно со банкнотите и монетите, би можело да и даде предност на новата валута во однос на другите видови електронско плаќање. Исто така, може да ги ублажи стравувањата дека дигиталните пари ќе бидат занемарени на сметка на кредитните картички и апликациите или дури и на стабилните монети (stablecoin).

„Би било прилично чудно дополнителен инструмент издаден од централна банка да нема статус на законско средство за плаќање“, додаде Панета. ЕЦБ ќе го разгледа ова прашање во текот на следните две години, рече тој, но нагласи дека доделувањето на овој статус не треба да се зема здраво за готово.

Во Кина, која најверојатно ќе биде првата голема економија која ќе има свои дигитални пари, плановите за дигиталниот јуан предвидуваа тој да биде законско средство за плаќање од самиот почеток.

Гувернерот на централната банка на земјата, Ји Ган, кој исто така учествуваше на форумот, рече дека се додека има потреба од готовина, Народната банка на Кина нема да ги прекине испораките или да нареди нивна замена.