Централните банки утре повторно значително ќе ги зголемат каматните стапки

66

Федералните резерви на САД и Банката на Англија повторно значително ќе ги зголемат каматните стапки оваа недела во обид да ја спречат зголемената инфлација, веруваат инвеститорите.

Се очекува двете централни банки да ги надминат стравувањата од рецесија и да ја продолжат својата борба против историските зголемувања на цените.

И покрај падот на инфлацијата на 8,3 отсто, аналитичарите предупредуваат дека ценовните притисоци почнуваат да се одразуваат врз американската економија, што веројатно ќе го натера претседателот на Федералните резерви Џером Пауел и остатокот од комисијата за одредување каматна стапка утре да ги зголемат трошоците за задолжување за 75 базични поени, трет пат по ред годинава.

Експертите од инвестициската банка Голдман Сакс го поддржуваат ваквиот потег на ФЕД, кој ќе ги зголеми каматните стапки на 2,75 или три отсто.

Но, највлијателната централна банка во светот нема да застане тука.

„Очекуваме зголемување од 50 базични поени во ноември и декември, така што основната каматна стапка ќе биде 4-4,25 отсто на крајот на годината“, прецизираа во писмото до клиентите за време на викендот.

Податоците објавени минатата недела открија дека базичната инфлација е сè уште висока и изнесуваше 6,3 отсто минатиот месец, што е повисока од прогнозите на Волстрит.

Аналитичарите се загрижени дека инфлацијата, до неодамна поттикната од меѓународни фактори надвор од контрола на ФЕД, беше поттикната од високиот раст на платите и домашните услуги кои ги пренесоа повисоките трошоци на потрошувачите преку повисоките цени.

Слична динамика има и во Велика Британија.

Инфлацијата падна од 40-годишниот максимум од 10,1 отсто на 9,9 отсто во август. Сепак, базичната инфлација, исто така, изненади со движењето нагоре, додека стапката на раст на цените на услугите достигна највисоко ниво во последните 30 години.

Пазарите очекуваат гувернерот на Банката на Англија, Ендрју Бејли и неговите колеги да ги зголемат трошоците за позајмување за 50 базични поени на 2,25 отсто, но тие се надеваат на надворешен притисок да ги зголемат за 75 базични поени, што би било најголем пораст на каматните стапки во последните 25 години.

„Похрабриот потег би го запрел падот на фунтата во однос на американскиот долар и би го неутрализирал инфлацискиот притисок што е последица на пакетот за поддршка на домаќинствата за зголемување на трошоците за живот, што ќе го зајакне кредибилитетот на Банката во борбата против инфлацијата. “, рече висок економист во Дојче банк Санџај Раџа.