TSMC нема цврсти планови да гради фабрики во Европа

11

Гигантот во индустријата за полупроводници, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. во моментов нема конкретни планови за изградба на фабрики за чипови во Европа, изјави во средата претседателот Марк Лиу. Тој додаде дека клиентите на компанијата во овој регион се помалку отколку во другите делови на светот.

TSMC, најголемиот светски производител на чипови со договор, моментално ги разгледува и оценува своите планови за проширување во различни региони. Главниот фактор е потребата од клиенти, рече Лиу на годишното собрание на акционери, цитирано од Ројтерс.

Европската унија се додворува на Тајван – земја која е водечки светски производител на полупроводници – со надеж дека ќе изгради погони во блокот. Пред неколку дена, високи претставници од двете земји разговараа за соработка во областа на чиповите, а Тајван увери дека ќе продолжи да биде доверлив партнер на глобалната индустрија за чипови.

Во февруари, ЕУ воведе Европски акт за чипови со мерки за промовирање на локалното производство на почва. Тој потоа го спомна Тајван како еден од „партнерите со истомисленици“ со кои Европа би сакала да соработува.

TSMC, најскапата азиска акционерска компанија, инвестира 12 милијарди долари за изградба на фабрики за чипови во Соединетите држави, а гради и фабрика со групацијата Sony во Јапонија. Ова се случува во време кога бизнисите и владите ширум светот се обидуваат да го решат глобалниот недостиг на полупроводници што веќе ги зафати речиси сите индустрии.

Во април, TSMC рече дека очекува капацитетот на чиповите да остане многу ограничен оваа година во услови на глобална криза, која ги пополнува списоците за нарачки во наредните месеци. Во новата изјава, Лиу рече дека обемот на работа во погоните на TSMC останува „многу исполнет“ оваа година и дека сегашната висока глобална инфлација нема директно влијание врз индустријата за чипови.