TSMC за првпат ќе го надмине Intel по квартални приходи

19

TSMC, најголемиот светски производител на чипови, ги има сите шанси да го надмине Intel по квартални приходи. Ова може да се случи за прв пат во извештајниот период април-јуни 2022 година, според аналитичарите анкетирани од Yahoo Finance.

Приходите на TSMC во вториот квартал се предвидува да достигнат 18,1 милијарди долари, што е за 43 отсто повеќе од претходните три месеци, додека приходите на Intel ќе паднат за 2 отсто на 17,98 милијарди долари во истиот период. Очекуваната супериорност на TSMC над Intel покажува колку брзо расте побарувачката за услуги за производство на чипови од производителите на процесори како Nvidia, AMD и Apple, кои немаат свои производствени капацитети, коментира The Register.

Комбинираната стратегија на Intel

Intel традиционално произведува сопствени чипови, но неодамна американската корпорација извезува се повеќе нарачки до TSMC и други партнери. Во исто време, Intel ги зголемува своите производствени способности. Компанијата ја нарекува оваа комбинирана стратегија IDM 2.0.

Во првиот квартал од 2022 година, Intel доби околу 283 милиони американски долари услуги за производство на чипови за клиенти од трети страни, додека приходот на TSMC од таквата активност, што е исто така фундаментален за тајванската компанија, изнесува 16,7 милијарди долари.

Пазар со рекордни приходи

Според експертите на TrendForce, во кварталот јануари-март, првите десет производители на чипови со договор заработиле вкупно 32 милијарди долари, што е за 8,2% повеќе од претходниот квартал. Дотичниот пазар бележи рекордни приходи 11-ти последователен квартал.

Топ 5 од најголемите компании за чипови со договор остануваат непроменети – TSMC, Samsung, UMC, GlobalFoundries и SMIC. Податоците на TrendForce покажуваат дека заедно овие компании контролираат речиси 90% од приходите од договорното производство на чипови.

Факторот Кина

TSMC го задржа производството во Кина, иако многу други фабрики престанаа да работат таму за да се усогласат со локалните барања за пандемија. На крајот на март 2022 година, тајванската компанија објави дека ќе ги промени своите производствени приоритети за да се справи со промената на побарувачката предизвикана од заклучувањето во Шангај и Шенжен.

Сепак, TSMC не планира да ги ревидира своите прогнози за продажба и капитални расходи во 2022 година.