Црна Гора додели 808 „златни“ пасоши

34

Во Црна Гора до 7 мај официјално се издадени 808 решенија за прием во државјанство според Инвестициската програма од особено значење за економски и економски интерес. Ова е таканареченото економско државјанство.

Како што соопшти Владата на Црна Гора, Програмата траеше до крајот на минатата година, а дел од првичните барања за добивање на ова државјанство сè уште се во процедура.

„Воведувањето на посебна програма е направена со цел развој на Црна Гора, односно со цел привлекување странски инвестиции кои ќе ги интензивираат развојните проекти во секторите туризам, земјоделство и преработувачка индустрија, како и на целата територија на Црна Гора, како поинтензивен развој на помалку развиените општини на Црна Гора“,стои во соопштението.

Се потсетува дека оваа посебна програма предвидува да се добијат најмногу 2.000 барања за добивање економско државјанство, а за времетраењето на Програмата се поднесени вкупно 487 барања.

„Досега, заклучно со 7 мај 2023 година, издадени се вкупно 808 решенија за прием во црногорско државјанство, како и 12 решенија за запирање на постапката“, соопштуваат од Владата.