Црна Гора ги укинува ковид потврдите како услов за влез во трговски центри

26

Владата на Црна Гора одлучи мерките во борбата против корона вирусот да бидат прилагодени на ситуацијата на терен. Затоа, од сабота, 9 октомври, Националниот сертификат за дигитален Ковид ќе биде отповикан, рече директорот на Институтот за јавно здравје, Игор Галиќ, на денешната прес -конференција на која беше анализирана актуелната епидемиолошка состојба во земјата.

Галиќ рече дека бројот на нови пациенти се намалил за 40 проценти за две недели и дека бројот на починати се намалил за 18 проценти.

Тој рече дека самоизолацијата е скратена од 14 на десет дена.

Тој рече дека во согласност со се, Владата на Црна Гора одлучи да преземе мерки во борбата против корона вирусот за да се прилагоди на ситуацијата на терен.

“Затоа, од сабота, 9 октомври, Националниот дигитален сертификат за Ковид ќе се укине како услов за влез во трговски центри, деловни центри и деловни згради кои имаат простор над 1.000 квадратни метри“, изјави Галиќ.