Црна Гора ја информираше ЕУ: Нема повеќе економско државјанство

22

Црна Гора ги информираше претставниците на ЕУ дека во однос на економското државјанство, на 31 декември 2022 година официјално е завршена „Посебната инвестициска програма од особено значење за економскиот и економски интерес на Црна Гора“, која, како што рекоа, е во согласност со препораките на ЕК за ризиците што оваа програма ги носи со себе“.

Таа информација се наведува во Извештајот од 12. состанок на Комитетот за стабилизација и асоцијација, одржан на 25 јануари во Брисел, во хибриден формат.

Како што е наведено во тој документ, делегацијата на ЕУ ја повикала Црна Гора на седницата на Комитетот да ги обезбеди потребните финансиски средства за спроведување на Шенгенскиот акциски план и подобрување на границите.

„Иако визната политика сè уште не е усогласена со европската, делегацијата на ЕУ ги поздрави последните активности преземени на овој план, особено кога станува збор за воспоставување визен режим со Куба и повторното воведување визи за граѓаните на Обединетите Арапски Емирати. Значењето на укинувањето на шемата за економско државјанство беше апострофирано, со образложение дека тоа претставува ризици за извршување на тешки кривични дела“, се вели во извештајот од седницата на Управниот одбор, кој го пренесува РТЦГ.

Оваа програма вклучуваше доделување црногорско државјанство на странци кои инвестираат помеѓу 250.000 и 450.000 евра во Црна Гора.