Црна Гора може да заработи десет пати повеќе од нафта отколку од туризам

64

Нафтата е единствениот ресурс што може да ги реши сите црногорски финансиски проблеми до 2024 година, смета Владимир Поповиќ, канадски експерт и консултант за геофизика и нафтени истражувања од црногорско потекло.

Својот предлог за проект за развој на нафтената индустрија тој го испрати до министерот за капитални инвестиции Младен Бојаниќ, чија реализација за многу кратко време може да и донесе на Црна Гора најмалку десет пати повеќе приходи од нафта отколку од туризам.

„Сè што треба да направите е да формирате национална нафтена компанија како сопственик на црногорското подморје, да донесете шест експерти за пронаоѓање на нафта, да планирате 3Д програма (3Д геофизичко истражување) низ целата област од Хрватска до Албанија, вклучително и конзорциумот Eni-Novatek и Energean 3D програмите во заедничка програма и регистрирајте ја компанијата на Њујорк или на некоја друга берза“, вели Поповиќ.

Тој смета дека акциите на компанијата дополнително ќе се зголемат кога ќе ја водат нафтени експерти.

„Арамко, најголемата нафтена компанија во светот, користи претежно странски консултанти и е формирана на истиот принцип што го предлагам за Црна Гора“,  вели Поповиќ.