Црна Гора: Околу 1.000 луѓе месечно губат работа

41

Од почетокот на пандемијата на коронавирус, односно од март 2020 година, 25.000 луѓе ги загубија своите работни места во Црна Гора, додека во текот на изминатите 12 месеци, повеќе од 11.600 луѓе ги загубија своите работни места, според Службата за вработување на Црна Гора (ZZZCG).

Имено, според податоците на ZZZCG од 5 октомври годинава, во регистарот за невработеност имало 53.990 лица, додека истиот ден минатата година имало 42.319 лица без работа. Ова значи дека 11.671 лице останале без работа за 12 месеци, односно дека во просек, речиси илјада луѓе останале без работа на месечно ниво, пренесе Танјуг.

Од вкупно 53.990 невработени на 5 октомври, учеството на жените е 59,9 проценти, мажите 40,1 проценти. Има 6.947 невработени студенти, или 12,9 проценти, а има 27.396, или 50,7 проценти, со средношколски занимања, според податоците на ZZZCG.

Вкупниот број на невработени се зголеми за 27,6 проценти во период од 12 месеци, а бројот на жени се зголеми за 29,8 проценти. Има 17,1 отсто повеќе со вишо образование, и 28,7 отсто повеќе средношколци.

Од вкупниот број невработени, 57,4 проценти се во евиденција повеќе од една година. Од почетокот на пандемијата до денес, во просек, околу 3.400 граѓани се регистрираа во Бирото секој месец, или 47,8 проценти повеќе од месечниот просек од 2019 година.