Цукерберг за еден ден го зголемил своето богатство за 28 милијарди долари

20

Зад Мета е одлична деловен квартал. На крилата на позитивните финансиски резултати, вредноста на акциите значително се зголеми, а пазарната вредност на компанијата повторно надмина милијарда долари. Пред само една година, расположението околу компанијата беше прилично тмурно, а во преден план беше катастрофата околу метаверс, која не беше прифатена од корисниците и создаваше огромни загуби (и сè уште создаваше), а компанијата беше под притисок на конкуренцијата на пазарот на социјалните мрежи, проблеми со регулаторите итн.

Поради тоа ситуацијата се промени, а со зголемувањето на цената на акциите најмногу профитираше најголемиот акционер на Мета, Марк Цукерберг. Посебно фантастичен беше минатиот петок, кога Мета заврши со плус повеќе од 20 отсто, а неговата пазарна вредност се зголеми за речиси 200 милијарди долари. Со зголемувањето на цената на акцијата се зголеми и личното богатство на Цукерберг, кое на крајот на денот беше зголемено за цели 28 милијарди долари. Шефот на Мета сега вреди 165 милијарди долари, со што го престигна Бил Гејтс.

Иако е неверојатно богат, на листата на најбогати луѓе во светот тој се наоѓа само на четвртото место, а пред него се најбогатиот Бернард Арно, чија вредност според Форбс е повеќе од 210 милијарди долари, а по него е Маск и Безос, кои тежат 194, односно 192 милијарди долари.

Марк Цукерберг поседува околу 350 милиони акции од класа А и Б, од кои се исплаќаат дивиденди, а од првата дивиденда што ќе ја плати Мета, Цукерберг ќе добие околу 174 милиони долари. Доколку исплатата на дивидендата продолжи со такво темпо цела година, Цукерберг ќе заработи речиси 700 милиони долари за цела година само од дивидендата, коментираат тие за CNBC.