Турција: 70% инфлација, лирата паѓа

62

Турската лира повторно падна во однос на доларот откако годишната инфлација скокна на 69,97% во април. Националната валута на земјата поевтини до 15,35 лири за долар во средата, покажаа податоците на „NTV“.

Турскиот министер за финансии, Нуредин Небати претходно изјави дека владата ја обезбедила стабилноста на финансиските пазари и ја ставила под контрола нестабилноста на курсот на лирата во однос на доларот и еврото.

Турската лира во март беше фиксирана во тесен опсег помеѓу 14,5 и 14,9 за долар, но забележителен пад започна откако Турскиот статистички институт објави забрзување на годишната инфлација во земјата во април на 69,97% од 61,14% месец претходно.

Централната банка на Турција ја задржа основната каматна стапка непроменета на 14 отсто оваа година. Набргу по задржувањето на каматните стапки на ова ниво во април, првиот човек на регулаторот ги објави своите очекувања дека инфлацијата во земјата ќе почне да забавува по мај. Во април, Централната банка ја зголеми прогнозата за инфлацијата за тековната година на 42,8% од претходните 23,2%, според „Prime“.

Во средата наутро доларот се тргуваше за 15,35 турски лири, а еврото за околу 16,20 турски лири.

Минатата година, по неколку последователни намалувања на основната стапка на турската централна банка, намалувањето на вредноста на националната валута нагло забрза. Ова имаше негативно влијание врз финансискиот систем на земјата, при што годишната инфлација се забрза до 36% во услови на флуктуации на курсот на лирата.

И оваа година лирата постепено слабее – ако на крајот на јануари курсот беше околу 13,5 лири за долар, тогаш на крајот на февруари веќе беше 14 лири, на крајот на март – 14,5 лири, а до крајот на април – 14,8 лири.

Во исто време, падот на турската лира на 23 ноември минатата година за 18% е највисок во последните 20 години. Доларот на 20 декември достигна рекордни 18,4 лири, во однос на 7,4 лири во јануари минатата година.