Турција ги зголеми цените на струјата и гасот

66

Турција нагло ги зголеми цените на струјата за 50-100% за домаќинствата и компаниите и повторно ги зголеми месечните сметки за природен гас.

Ова дополнително ја оптоварува економијата, која се соочува со зголемена инфлација. Регулаторното тело за енергетски пазар соопшти дека цените на електричната енергија се зголемени за околу 50 отсто за домаќинствата со помала побарувачка до 2022 година, додека тие се зголемени за повеќе од 100 отсто за комерцијалните корисници со висока побарувачка, пренесува Ројтерс.

Цените на природниот гас скокнаа за 25 отсто за станбени и 50 отсто за индустриска употреба во јануари, објави националниот дистрибутер БОТАС.

Годишната инфлација во Турција скокна над 21% во ноември, а податоците се очекува да покажат дека надминала 30% во декември, сето тоа откако валутата падна во последните месеци предизвикани од серија намалувања на референтната каматна стапка.