Турција отвора 1.000 пазари – што се крие зад планот на Ердоган?

395

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган најави дека ќе се обиде да ја спречи високата инфлација со отворање на 1.000 нови пазари кои треба да им обезбедат на граѓаните снабдување со производи за широка потрошувачка по разумни цени.

Владата им нареди на земјоделските задруги да отворат околу 1.000 нови продажни места, чија изградба треба да започне наскоро, со цел да се снабдат граѓаните со “евтина и квалитетна стока” и “да се балансира пазарот”.

“Наложивме отворање на околу 1.000 вакви продажни места низ Турција, со минимална површина од 500 квадратни метри. Тоа се продажни места каде што цените се прифатливи за буџетите на нашите граѓани, изјави Ердоган по посета на земјоделска задруга во Истанбул.

Фрустрирана од напорната двоцифрена инфлација и намалената популарност, според анкетите, Владата уште еднаш го впери прстот во супермаркетите, отворајќи неколку истраги поради сомнеж за потенцијално високи цени.

Анкара посегна по слична мерка во 2019 година, по валутната криза и скок на инфлацијата, отворајќи свои пазари каде земјоделците продаваа свој зеленчук и овошје по ниски цени.

Владата на тој начин ги потисна трговците од синџирот на снабдување, кои ги обвинува за зголемување на цените. Зголемувањето на цените на храната за речиси 30 проценти, глобалниот скок на цените на суровините и остриот пад на турската лира го поддржаа јакнењето на инфлацијата во текот на оваа година. Во изминатите пет години, стапката на инфлација беше главно двоцифрена и ја разори куповната моќ на домаќинствата во Турција.