Турција повторно ја намали референтната каматна стапка

16

Турската централна банка во четвртокот ја продолжи својата политика на намалување на референтната каматна стапка, иако земјата се бори со високата инфлација и последиците од разорниот земјотрес.

Централната банка соопшти дека ја намалила референтната каматна стапка за 0,5 процентни поени, на 8,5 отсто. Од август до ноември 2022 година, банката ја намали референтната каматна стапка за пет процентни поени, на девет отсто, но оттогаш не ја променила.

Банката се одлучи за ново намалување и покрај високата инфлација во земјата од 57,68 отсто, што значително ги зголеми дневните трошоци на граѓаните. Централните банки ширум светот ги зголемија каматните стапки за да ја ограничат инфлацијата.