Турската Халкбанк со понуда за мнозински пакет акции во Чачанска банка

23

halkbank

Турската банка Халкбанк во петокот соопшти дека дала понуда за купување на 76,76% од акциите на српската Чачанска банка, но не објави за која сума, јавува Ројтерс.

Во соопштението на Истанбулската берза, Халкбанк не даде дополнителни детали околу потенцијалната аквизиција.

Според последните податоци, вредноста на Чачанска банка, која се листа на Белградска берза, е 33,8 милиони евра.

Во сопственичката структура на Чачанска банка удели имаат државата Србија (28,49%), Европската банка за обнова и развој (29,9%), Меѓународната финансиска огранизација IFC, огранок на Светска банка (20%) и други малцински акционери.