Турската компанија АКСА заинтересирана за соработка со АД ЕСМ за инвестиции во енергетиката

26

Високи претставници на турската компанија АКСА денеска беа во посета на АД ЕСМ, при што изразија интерес за инвестирање во енергетскиот сектор во земјава, а воедно двете енергетски компании се запознаа со делокругот на работа и дејностите што се изведуваат во рамките на секоја фирма.

-Од страна на раководството на АД ЕСМ, претставниците на АКСА беа запознати со тековните инвестиции, односно изградбата на електрани од обновливи извори, а пред сè фотоволтаични и ветерни електрани, како и плановите за нови капацитети од обновливи извори кои ќе бидат лоцирани на исцрпените наоѓалишта на јаглен во РЕК Битола, по примерот на веќе реализираните проекти во РЕК Осломеј, како и на други места во рамките на постоечките производни ткапацитети на АД ЕСМ, посочуваат од ЕСМ.

АКСА е најголемиот самостоен производител на електрична енергија во Турција, преку електрани на различни погони: јаглен, природен гас, мазут и хидроелектрани.