Турската централна банка ја ревидираше прогнозата за инфлацијата на 65 отсто оваа година

33

Турската централна банка во четвртокот ја ревидираше својата прогноза за инфлацијата на крајот на годината нагоре за 2023 и 2024 година, додека ја намали за 2025 година.

Се предвидува дека годишната потрошувачка на инфлација ќе достигне 65 проценти оваа година, наспроти 58 проценти во однос на претходната прогноза, рече гувернерката Хафизе Гаје Еркан на состанокот одржан за објавување на четвртиот квартален извештај на банката за инфлацијата оваа година.Anadolu Agency.

Гувернерката рече дека стапката на инфлација ќе варира од 62 до 68 отсто до крајот на оваа година и додаде дека ревизијата се должи на повисоките цени на увозот на храна и енергија годинава.

Прогнозата за крајот на 2024 година е зголемена на 36 отсто, што е три процентни поени повеќе од претходната проекција, истакна Еркан.

Од друга страна, прогнозата за инфлација на крајот на годината за 2025 година е намалена на 14 отсто од 15 отсто.

Според последните податоци на ТуркСтат, годишната стапка на инфлација во Турција во септември порасна трет месец по ред на 61,53 отсто, што е највисоко ниво оваа година.

Зголемувањето беше поттикнато од „истовремени големи шокови“ како што се зголемувањето на цените на горивата, зголемувањето на кошницата со валути и даночните корекции за да се задоволат финансиските потреби предизвикани од земјотресите на 6 февруари.

Гувернерката истакна дека бруто меѓународните средства на турската централна банка се зголемиле за 28 милијарди долари во однос на крајот на мај и надминале 126 милијарди долари заклучно со 20 октомври, благодарение на активностите на новата економска администрација.