Турски компании инвестираат во Египет

29

Египетската влада денеска соопшти дека по средбата на турската деловна делегација со египетскиот премиер Мустафа Мадбули, турските компании се обврзале да инвестираат 500 милиони долари во египетската економија.

Според Ројтерс, овој договор е знак за одмрзнување на односите меѓу двете земји.

„Без оглед на какви било претходни политички несогласувања, ние отсекогаш сакавме да ги одржиме односите меѓу нашите народи и нашата блиска економска и комерцијална соработка“, рече Мадбули.

Дипломатските односи меѓу Египет и Турција беа прекинати откако во 2013 година египетскиот претседател Абдел Фатах ал-Сиси, т.е. командант на армијата во тоа време, учествуваше во соборувањето на поранешниот египетски претседател Мохамед Морси од Муслиманското братство, близок сојузник на турскиот лидер Реџеп Таип Ердоган, според Ројтерс.

Трговските врски меѓу Турција и Египет продолжија и покрај заладувањето на дипломатските односи.

Во соопштението на египетската влада се наведува дека турските компании кои веќе работат во Египет претставуваат индустриски развој во областа на текстилната индустрија, производството на облека, електрониката и медицинските материјали, а турските инвестиции во Египет изнесуваат 2 милијарди долари.