Турскиот извоз се зголеми за 20 отсто во првата половина на годината

27

Турскиот извоз се зголеми за 20 отсто на годишна основа во првата половина од годината, пренесува Агенција Анадолија (АА).

„Извозот од периодот меѓу јануари и јуни достигна 125,9 милијарди долари“, соопшти Турскиот статистички институт (TurkStat).

Увозот на Туркије изнесуваше 177,3 милијарди долари, што е пораст од 40,6 отсто на годишно ниво во истиот период.

Бидејќи увозот се зголеми со побрзо темпо од извозот, надворешнотрговскиот дефицит на земјата се зголеми за 142,7 отсто на 51,4 милијарди долари во истиот период.

Односот на покриеност на извозот и увозот падна на 71 отсто во првата половина, во однос на 83,2 отсто пред една година.